Proliv kod dece duži od 5 dana – Šta uraditi?

Proliv kod dece duži od 5 dana počinje zabrinjavati mame. Postoji mnogo razloga za proliv kod dece. Mi ćemo vam kroz ovaj tekst objasniti kako zaustaviti proljev kod djece i stomačni virus kod dece.

Kako zaustaviti proliv?

Potrebno je da Vašem djetetu dajete mnogo tečnosti. Blaga dijareja obično nije razlog za zabrinutost ako Vaše dijete normalno djeluje, pije i jede dovoljno. Obično prolazi za nekoliko dana, a djeca se oporavljaju kućnom brigom, mirovanjem i sa puno tečnosti (ali je potrebno da izbjegavaju napitke od šećera).

 

Proliv kod dece duži od 5 dana

Za djecu koja nisu dehidrirana, liječnici preporučuju:

Nastaviti sa redovnom ishranom i konzumiranjem više tečnosti da zamijeni izgubljene.

Dječija dijareja je obično posljedica ishrane koja se ne uklapa. To je obično uzrokovano ishrani sa mastima, bjelančevinama, visokim sadržajem šećera i tečnosti.

Tri osnovna pravila lečenja dijareje su:

1.Sprečiti razvoj dehidracije, ukoliko već nema znakova dehidracije.
2.Lečiti dehidraciju, ako je prisutna.
3.Hraniti dete za vreme trajanja i posle prestanka proliva da bi se sprečili nutritivni poremećaji.

Oralna rehidraciona terapija je oralno unošenje tečnosti i elektrolita u obliku oralnog rehidracionog rastvora, dopunjeno povećanim unošenjem drugih tečnosti i kontinuiranom ishranom prilagodjenom bolesnom detetu.

Osim dehidracije, ozbiljna dijareja može dovesti do pojave elektrolitnih poremećaja i poremećaja acidobazne ravnoteže, kada se mora sprovoditi bolničko lečenje.

Tri osnovna pravila za lečenje u kućnim uslovima su:

1.Dati detetu više tečnosti nego obično.
2.Dati detetu dosta kalorične hrane.
3.Odvesti dete kod lekara kada je neophodno.

Treba koristiti sledeće vrste tečnosti: oralni rastvor za rehidraciju, voda, sok od jabuka, pirinčana voda, supa, jogurt.

Uputstvo o količinama tečnosti koje se daju posle svake retke stolice:

1.deca mladja od 2 godine: 50-100ml
2.deca od 2 do 10 godina: 100-200ml
3.deca starija od 10 godina: koliko žele.

Preporučuje se unos sledeće hrane: za odojčad koja su na prirodnoj ishrani preporučuje se nastavak unošenja majčinog mleka, druga hrana (pirinač, krompir, šargarepa, nemasno meso, riba, banana, oljuštena pečena jabuka, kifla).Treba izbegavati hranu koja sadrži veće količine šećera, jer može da pogorša proliv.Hrana treba da je dobro skuvana i ispasirana, ili samlevena, kako bi bila lakše varljiva.Detetu treba davati onoliko hrane koliko želi, a treba mu je ponuditi svaka 3-4 sata.Manje količine hrane koje se češće daju lakše se podnose od obilnih obroka.

Kada treba odvesti dete lekaru:

– detetu nije bolje posle 24h
– brojne vodenaste stolice
– često povraćanje
– izrazita žedj
– dete slabo jede i pije
– visoka temperatura
– pojava krvi u stolici
– poremećaji svesti
– kožni osip.