Kako se riješiti podočnjaka

Crni krugovi ispod očiju ili podočnjaci često nas nerviraju jer izgledaju loše a samim tim i mi izgledamo umorno.  Vjerovatno jedete slanu hranu zato što je sol najčešći uzrok vrećica ispod očiju. Tako da biste trebali smanjiti konzumiranje soli.

Podočnjaci uzrok

Vrećice ispod očiju, blagi otok i tamni podočnjaci  se pojavljuju prilikom starenja. Sa starenjem oslabljena su tkiva oko očiju uključujući i neke mišiće koji pridržavaju vaše kapke. Normalna mast koja pomaže očuvanju očiju može se pomjeriti u donje kapke, to i ne izgleda baš najljepše.

Zadržavanje tečnosti prilikom promjene vremena (npr. toplih, vlažnih dana), nivo hormona ili jedenja slane hrane kao što je već navedeno u tekstu može biti uzrok da se pojave tamni podočnjaci ili vrećice ispod očiju. Nedovoljno spavanje također može biti jedan od uzroka istih.Moguće je i da ste ih naslijedili-genetski. Alergijska sezona i vodene napuhane oči idu ruku pod ruku. Evo i dobrih vijesti: lijekovi koje dobijete za vašu alergiju  mogu „isušiti“ vaše napete oči.

Sigurno se pitate kako ukloniti podočnjake, da li postoji neki dobar način da se spasimo i da već jednom nestanu te vrećice ispod očiju ili tamni podočnjaci. Rješenje postoji a vi ste na pravom mjestu.

1.Promijenite poziciju spavanja

Da li spavate bočno ili na stomaku? Gravitacija prouzrokuju stvaranje tečnosti ispod vaših očiju, što može objasniti te neobične vrećice ispod očiju. Pokušajte da spavate na leđima i dodate još jedan jastuk ispod glave.

2.Skidajte svoju šminku prije spavanja

Prije nego pođete na spavanje uklonite šminku sa vašeg lica i umijte se sapunom.

3. Ne pretjerujte sa alkoholom

Čaša vina je uredu, ali ne pretjerujte. Zašto? Pijanka može izvaditi vodu iz vaše kože. Ako ste koritite alkohol prije spavanja popijte vode i koristite obloge oko vaših očiju kako vam se ne bi pojavili tamni podočnjaci.

4. Zaštitite se od UV zračenja

Puno radite da zaštitite svoje tijelo od sunčeve svjetlosti. Da li radite isto za svoje lice? Puno sunčevih zraka može učiniti da vam se oko očiju počnu pojavljivati bore ili da vam koža „pada“. Koristite zaštitne naočare, sunčane naočale i šešire kako biste zaštitili lice od štetnih zraka.

5. Prestanite pušti

Ovo je još jedan razlog da prestanete sa tom navikom. Pušenje može oslabiti kožu na licu. Recite ne pušenju i spasite se od razmišljanja o tome kako se uklanjaju tamni podočnjaci odnosno podočnjaci.

Kako smanjiti podočnjake?

Bademi, vrećice čaja i jabuke, krastavice i bjelanjci ih mogu smanjiti. Ako želite da se riješite groznih podočnjaka umijte e hladnom vodom i stavite na njih vrećice čaja i držite ih 20 minuta. Zeleni i crni čaj za ovo su idealni. Jabuka je također dobro rješenje, ohladite je i kriške jabuke stavite na oči da stoje deset minuta. Isto vrijedi i za krastavac.

Ukoliko imate natečene oči koristite umirujuće losione za oči koje morate obaveznočuvati u hladnjaku. Kao facelifting se koristi i bjelanjak koji  sprečava nastajanje bora. Ako se vaši tamni podočnjaci često pojavljuju, nabavite bademovo ulje i koristite ga ujutro i navečer prije spavanja.