Moze li kasalj u trudnoci naskoditi bebi, trebate li se brinuti zbog kaslja

Često se zna desiti da se trudnice u toku trudnoće prehlade. Većina se odmah zapita moze li kasalj u trudnoci naskoditi bebi? Ukoliko se prehlada, kašalj, pojave u trudnoći potrebno je voditi računa o liječenju. Nikada ne uzimajte lijekove na svoju ruku, prije uzimanja obratite se svom ljekaru, jer lijekovi mogu da naštete bebi.

Moze li kasalj u trudnoci naskoditi bebi?

Ono što vama može da pomogne, nije automatski dobro i za dijete. Iako posteljica neke materije propušta prema djetetu, dok neke pak ne, određene materije čije su molekule specifične veličine da mogu da prođu kroz zaštitnu mrežu posteljice, mogu da dospiju do djeteta, što nikako nije dobro.

Ovakav prolaz posebno je opasan u prvom tromjesječju trudnoće iz razloga što se za to vrijeme stvaraju osnove organa djeteta, tako da štetne materije u tom razdoblju mogu da dovedu do malformacija ploda i drugih sličnih komplikacija.

Čak se i na izgled bezazleni lijekovi mogu pokazati jako štetnima. Prije nego što nastavite sa čitanjem predlažemo da pogledate video “Imuni sistem u trudnoći” u kojem doktorica Alekasndra Bocokic odgovara na niz sličnih pitanja:

Na pitanje moze li kasalj u trudnoci naskoditi bebi? Odgovor je: Da može. Ali samo ako se ne tretira/liječi na pravilan način.

Ukoliko se radi o slabijoj prehladi i kašlju, to se može izliječiti putem čajeva. Najbolji savjet je da pijete što više tečnosti. (Nikako gazirana pića!). Ukoliko prehlada traje duže vrijeme onda se obavezno trebate obratiti svom liječniku. U takvim slučajevima je najbolje da liječnik odredi način na koji će se kašalj tretirati.

HOMEOPATSKI LEKOVI
Ne postoje naučni dokazi da homeopatska sredstva, koja se koriste u trudnoći, kao i prilikom porođaja, negativno djeluju na bebu ili majku. Uvjek je najvažnije da se prije upotrebe bilo kojeg lijeka ili preparata posavjetujete sa ljekarom ili, u ovom slučaju, kvalificiranim homeopatom.

Takođe pročitajte i Kako se hraniti u trudnoci a ne ugojiti se