Proliv kod beba – Šta uraditi?

Proliv kod beba se zna često pojaviti, uzrok mogu biti mnogi faktori koje ćemo detaljno objasniti kroz ovaj tekst.  Novorođene bebe često obavljaju veliku nuždu poslije hranjenja. Njihova stolica je poprilično mekana, naročito ako dojite Vašu bebu.

Stolica Vaše male bebe se može promijeniti zavisno od toga šta jede ili šta Vi jedete ukoliko dojite. Kada počne jesti čvrstu hranu primijetiti ćete promjene u stolici.

Kako ćete znat da Vaša beba ima dijareju?

Evo jednog načina za to: Stolice koje su labavije nego inače ne trebaju Vam predstavljati veliki problema, ali ukoliko se iznenada kretanje crijeva kod bebe promijeni i ako ima više vodene stolice od uobičajene to bi moglo ukazati na dijareju.

Šta uzrokuje proliv kod beba?

Lista mogućnosti zbog kojih se pojavljuje proliv kod dece je duga. Dijareja može biti uzrokovana virusnom ili bakterijskom infekcijom. To bi mogao biti rezultat parazita, antibiotika ili nečega što je beba jela.  Dijareja se često javlja sa groznicom, mučninom, povraćanjem, dehidratacijom, također kada se pojavljuju grčevi kod beba  moguća je dijareja.

Male bebe - Proliv kod beba

Moguća dehidracija

Učestalim i vodenim stolicama bolesno dete gubi vodu i elektrolite (natrijum, hlor, kalijum i bikarbonate). Što je dete manje, ovaj gubitak je veći. Osim preko stolice, tečnost se gubi i putem povraćanja, povećanog znojenja usled povišene temperature, i putem mokraće. Ako se taj gubitak vode i elektrolita ne nadoknađuje dovoljnim unosom, u organizmu nastaje njihov deficit, praćen poremećajem kiselinskog sastava krvi, što ima za posledicu pogoršanje opšteg stanja (odojče je bledo, pospano, diše ubrzano, ima ubrzan puls, prestaje da mokri, a u težim slučajevima ima i dublji poremećaj svesti). Najpouzdaniji znak dehidracije je svakako gubitak telesne mase.

Kako zaustaviti proljev?

Proliv kod beba se može riješti tako što će Vaša beba unositi više tečnosti, izbjegavajte davanje sokova i sportskih napitaka zato što šećer u sokovima može napraviti veći problem u ovoj situaciji.

Ako je Vaša beba sposobna jesti čvrstu hranu, odličan izbor bio bi pire od banane, suhi tost, pirinač i jabuke. Mnogi ljekari preporučuju nastavak normalne ishrane kako bi bili sigurni da  Vaša beba dobija adekvatnu ishranu tokom dijareje.

Također preporučujemo vam jogurt. Jogurt je idealan za dijareju jer smanjuje trajanje i težinu dijareje.

Nadamo se da će Vam neki od naših savjeta pomoći u liječenju dijareje/proliva vaše male bebe.