Dječji testovi inteligencije – Saznajte koliko je vaše dijete pametno

Djeca su naše najveće blago. Veoma je važno da pratimo njihov razvoj i da za njih kreiramo okruženje u kojem će se najbolje razvijati. Dječji testovi inteligencije omogućuju nam da dobijemo osnovnu sliku o načinu na koji razmišljaju naša djeca. Mi ćemo vam predstaviti nekoliko besplatnih testova za provjeru inteligenicje, ovim testovima možete pristupiti odmah.

Test inteligencije za djecu besplatni

Danas je veoma teško pronaći besplatni test inteligencije za djecu. Većina stranica na internetu traži nakon završetka testa da se pošalje sms ili izvrši neki oblik plaćanja.  Meni se lično više puta dogodilo da dođem do kraja testa da bi vidjela poruku “Izvršite plaćanje ili pošaljite sms”. To zna biti zaista frustrirajuće. Plus tu je izgubljeno vrijeme koje ste mogli iskoristiti za nešto drugo.

Da bismo vas sačuvali ovog frustrirajućeg procesa, pronašli smo testove inteligencije za djecu koji su stvarno besplatni.

Test inteligencije pitanja za djecu od 5 do 8 godina:

Na ovoj stranici možete pronaći test za djecu od 5 do 8 godina. Radi se o jednostavnim pitanjima vezanim za životinje. Putem navedenog testa saznat će te koliko vaše dijete poznaje svijet oko sebe. Djeca od 5 do 8 godina treba da odgovore tačno na barem 8 pitanja od 12 ponuđenih. Svaki tačan odgovor nosi 1 bod što je ukupno 12 bodova za sve tačne odgovore.

Takođe preporučujemo test raspoznavanj pojmova. Radi se o sličnom testu, ovdje imamo osnovne pojmove koje djeca od 5-8 godina trebaju da raspoznaju bez većih problema. Sastoji se od 15 pitanja, za djecu navedenog doba očekuje se da odgovore tačno na minimalno 11 pitanja.

Navedena 2 testa mogu raditi i mlađa djeca od 5 godina. S tim da možete očekivati nešto slabiji rezultat, što je sasvim normalno.

Ako je vaše dijete riješilo oba testa bez greške ili u okviru 1 – 3 greške, možete za njega ili nju reći da je mali genijalac!

Test inteligencije pitanja za djecu od 8 do 12 godina:

Za djecu u ovoj dobi preporučujemo test divlje životinje. Ovaj test je dosta teži od od prethotnog za djecu od 5-8 godina. Sastoji se od 10 pitanja. Djeca u dobu između 8 i 12 godina treba da odgovore tačno na minimalno 7 pitanja.

Takođe preporučujemo test Prirode kao i Znakova Djeca u ovoj dobi bi trebala da odlično raspoznaju znakove, zbog njihove lične sigurnosti. Test se sastoji od 15 pitanja i očekuje se da djeca u ovoj dobi odgovore tačno na najmanje 10 pitanja.

Gore navedeni dječji testovi inteligencije pomoći će vam da usmjerite vaše dijete. Ukoliko se dijete pokaže dosta loše u nekoj od navedenih kategorija poželjno bi bilo da ga počnete intezivno učiti tim oblastima.