Turska muska imena – Lista najljepših turskih imena

Aktuelno emitovanje turskih serija na našim prostorima dovelo je do sve učestalijeg nadijevanja imena po likovima iz omiljenih serija, a na značaju su posebno dobila turska muška imena zbog turskih glumaca koji, kako kažu, osvajaju sva ženska srca. U ovom tekstu donosimo neke zanimljive činjenice vezano za navedena imena kao i listu naljepših imena.

Porijeklo turskih imena

Na naše područje, turska imena su došla sa dolaskom Osmanlija u 14. vijeku i tako zaživjela na našim prostorima. Sa osvajanjem naših teritorija od strane Osmanlija, sve više ljudi je prelazilo na Islam te su tako i preuzimali turska imena. Neka turska imena su starija i od objave Kur’ana.

Iz poštovanja prema Božijem poslaniku Muhammedu a.s. koje ima značenje  hvaljen, tj. dostojan slave, Turci ne daju to ime svojoj djeci nego izmjenjenu i približnu verziju tom časnom imenu a to je Mehmed, jer smatraju da to ime ne smije biti oskrnavljeno slučajno nečijim lošim ponašanjem i postupcima, niti da se nešto loše veže za to ime. Ime Mehmed je ujedno i najćešće ime koje Turci biraju i daju svojoj djeci, posebno prvom muškom djetetu.

Lista – najljepša turska muska imena

Ime koje često se spomene i u serijama je Arslan a koje ima značenje lav, zatim Abaz – junak, Ajdin što znači svijetli, veseli, sretni, Ajnurmjesečeva svjetlost, Ajdinsjajan, svijetao, jasan, Agangospodar, prvak, zapovjednik, veleposjednik, Ismet – čast, Kemal – savršenstvo, Demir – gvozdeni, željezni, Durakstalan, čvrst, Ekrem ima značenje najplemenitiji, najpoštovaniji, Enverbistar, zgodan, Erolsnažan, hrabar, Halildragi prijatelj, Kiralvrhovni, glavni, Onansnaga, moć, Muratostvarena želja, Onur čast, Orhan veliki vladar, car utvrđenja, Osman vladar, Mehmet – pohvalan.

Naravno, kao i kod svih ostalih imena, i među turskim postoje neka koja imaju loše značanje i po vjerskim osnovama obavezno je provjeriti značenje imena za koje se odlučimo da damo svom djetetu a ne da ono samo lijepo zvuči.

Pošto se mnogo vremena provede smišljajući ime za bebu pa ukoliko ste u fazi biranja imena za svog dječaka, a da su pritom vaš izbor turska muska imena, nadamo se da smo vam u nekoj mjeri olakšali i donjeli par zanimljivih stvari vezano za iste.

Pogledajte i MODERNA MUŠKA IMENA.