Arapska moderna imena – Top 30 najmodernijih arapskih imena

U ovom prilogu donosimo vam arapska moderna imena. Za vas smo istražili koja su to imena te vam donosimo listu top 30 najmodernijih arapskih imena. Ukoliko tražite za svoju bebu pravo ime  na pravom ste mjestu.

Arapska moderna imena

Muslimani se najćešće odluče za arapska imena ali u novije vrijeme i ostali narodi često se odlučuju za arapska imena zbog lijepog i neobičnog prizvuka. U nastavku vam donosimo najmodernija arapska imena pa se nadamo da ćete u ovoj listi naći neko koje je baš za vašu bebu.

Top 30 najmodernijih ženskih imena: Aaliyah, Adara, Aesha, Al-a-nur, Amal, Asma, Bahira, Dalal, Dalia, Fidda, Hana, Imran, Kalin, Karima, Leila (Lejla), Nadira, Nura, Safa, Salma, Taliba, Thania (Tanija), Wafa, Wahiba, Walida, Zafira, Zahra (Zuhra), Zaira, Zara, Zaria, Zejnab.

Top 30 najmodernijih muških arapskih imena: Abdulah, Adnan, Ahmed, Akil, Aladin, Ali, Alem, Basil, Bilal, Daris, Daud (Davud), Dani, Eman, Emir, Faris, Harun, Hamza, Muhamed, Kamil (Ćamil), Kenan, Nadir, Naim, Nurija, Omar, Salih, Samed, Sulejman, Vedad, Zaid, Zakir.

Donosimo vam i značenja nekih imena da bi se lakše odlučili koje ime vam se najviše dopada.

Značenje imena Zara: “sjaj, bještavilo”. Na kurdskom “zara” znači “zlato”. Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

Ime Dani je prilično novo na našim prostorima i navodi se da je ime arapskog porijekla sa značenjem “bliski”.

Ime Hana ima značenje: “razumijevanje, iskusna pametna žena “.

Značenje imena Sara: izvedeno od riječi Sarai- kneginjа, vladarica, žena visokog ranga.

Značenje imena Dalija se tumači višestruko. Ime Dalija je latinskog porijekla i izvedeno je od imena biljke “dahlia”= georgina. Takođe Dalia je i arapsko ime hebrejskog porijekla, koje ima značenje “nježna, vitka grana”.

Kenan – značenje imena je – skriven, zaklonjen, udobno smješten.

Ime Adnan je izvedeno od arapskog Adnān (‏عدنان‎) i često ime kod muslimana zbog spoznaje da je to ime praoca Arapa, sina Ismailova i unuka Ibrahimova. On se zajedno sa svojim potomcima nastanio u sjevernom dijelu Arapskog poluotoka u drevnim vremenima.

Eman: izvedeno od arapske riječii “amān” što znači: spokojstvo, zaštita, okrilje.

Značenje imena Daris: ime arapskog porijekla izvedeno od riječi “darrās” ( دَرَّاس) što znači “učenik”. Postoji još jedno tumačenje po kojem je Daris izvedeno od “darīs” ( دَرِيس ) što znači “djetelina”.

Značenje imena Imran: ime je izvedeno od arapske riječi “Imrān” (عمران) što znači “stric je uzvišen”. Imran je ime Merjeminog oca. U Turskoj se ovo ime koristi i kao muško i kao žensko.

Nadamo se da su arapska moderna imena koja smo izabrali za vas i vaš izbor za vašu bebu.

Pogledajte i POPULARNA TURSKA IMENA