Putovanja i godišnji odmori – savjeti za muslimane

Godišnji odmor, produženi vikend, pa čak i dnevni izlet je sigurno nešto čemu se raduje skoro svaka osoba. Ipak, da bi svoje vrijeme na putovanju proveli što ugodnije potrebno je napraviti određene pripreme. Malo posvećenog vremena pripremi može nam uštedjeti puno više na samom putovanju, što novca, što bespotrebnog nerviranja i neugodnih situacija. Muslimani bi pak trebali o pripremama povesti možda čak i više računa nego drugi putnici jer odlazak na destinacije u kojima muslimani nisu većinsko stanovništvo znači i određene poteškoće npr. u pronalasku restorana koji služe halal hranu, ili adekvatnog mjesta za molitvu. Iz ovih i sličnih razloga, priprema za putovanje je krucijalna, a mi smo tu da vam barem djelomično olakšamo posao. U ovom članku ćemo se osvrnuti na neke osnovne stvari koje će pripadnicima islamske vjeroispovijesti olakšati putovanje i boravak u stranim zemljama.

Vera u Boga citati
  • Mobilne aplikacije za muslimane

Priznajmo si – svi posjedujemo mobilne telefone i donekle smo ovisni o njima. Zašto onda ne iskoristiti te male stvarčice, i umjesto za gubljenje vremena po društvenim mrežama učiniti ih korisnim alatkama na našem putovanju. Postoje aplikacije koje će vam pomoći recimo da pronađete najbliži restoran u kojem možete uživati u ukusnoj halal hrani. Smještaj je jako bitna stavka svakog putovanja, pa tako aplikaciju za pronalazak smještaja iskoristite da pronađete one hotele koji su prilagođeni i za muslimanske turiste. Najbliža mjesta za molitvu, istorijski spomenici i atrakcije koje bi mogle interesovati turiste muslimane – sve to se može pronaći korištenjem adekvatnih mobilnih aplikacija.

Sura etehijatu
  • Halal hrana u avionu

Pojavom jeftinih aviokompanija koje nude povoljne letove sve više ljudi je u mogućnosti da si priušti odmor u nekoj od poznatih evropskih ili svjetskih destinacija. Dok su mnogi od tih letova relativno kratki, neke daleke destinacije zahtijevaju i puno duže letove. Na takvim putovanjima aviokompanije obično putnicima obezbijede obrok i piće. Prilikom rezervacije i kupovine avio karata uvijek provjerite kakvu hranu nudi ta aviokompanija. Mnoge od njih imaju prilagođene menije za vegetarijance ili religijske skupine koje ne jedu određene vrste mesa ili neke druge namirnice. Ukoliko aviokompanija nema na ponudi meni prilagođen muslimanima, slobodno kontaktirajte kompaniju prilikom rezervacije, i oni će se potruditi da vam obezbijede sve potrebno za što ugodniji let.

  • Smještaj prilagođen muslimanima

Mnogi hoteli pa čak i privatni smještaji danas u svojoj ponudi nude sobe i apartmane koji su u potpunosti prilagođeni turistima muslimanima. Tako imamo ponude koje uključuju i prostorije za molitve, spa termine i korištenje bazena samo za žene, halal hranu, i mnoštvo drugih usluga za što ugodniji boravak.

  • Turističke atrakcije i zanimljivosti

Prije odlaska u neku od stranih destinacija, uvijek je dobro informirati se o znamenitostima tog grada i kraja. Adekvatnom pripremom moguće je uštedjeti dosta novca i vremena, jer treba imati na umu da mnogi gradovi ostvaruju ogromne prihode od turizma i samim time žele privući turiste na što više mjesta da bi oni tu mogli potrošiti svoj novac. Jednostavnom internet pretragom moguće je dobiti više informacija, odnosno recenzija od strane drugih ljudi, o pojedinim znamenitostima, cijenama ulaznica, eventualnim dugim redovima za ulaz i sl. Naravno, jedna od čari putovanja u novi grad jeste spontanost i želja za istraživanjem, tako da ne preporučujemo da se izričito oslanjate na mobilne aplikacije i recenzije – ponekad je dovoljno slušati spostveni instinkt.

  • Prevoz

Skoro sve velike evropske i svjetske metropole imaju dobro razrađen sistem javnog prevoza. Ono što svakako preporučujemo jeste informisanje o istom prije nego dođete u novi grad da biste izbjegli moguće neugodnosti. Mnogi gradovi nude povoljnije karte za višednevni boravak (dnevne, trodnevne, sedmične) koje su jako zgodne za one koji žele da što više istraže neki grad. Švercanje u javnom prevozu nije preporučljivo iz razloga što isti obično nije skup, a kazne za takav prestup znaju biti i po stotinu eura pa čak i više. Zašto upropastiti lijepo iskustvo i odmor, radi “uštede” od desetak eura.

Nadamo se da će vam naši savjeti olakšati planiranje putovanja i učiniti boravak stranoj zemlji ugodnijim. Sretan put!