Islamski Sanovnik – Muslimanski Sanovnik tumačenje snova po islamu

Islamski sanovnik ili muslimanski sanovnik važi za najtačniji sanovnik na svijetu. Tumačenje snova nije jednostavno jer zahtijeva puno prethodnog znanja i umijeća, tako da nije dovoljno samo proći kroz pojmove u sanjarici za kvalitetno tumačenje. Zapadnjački akademici i naučnici ne pridaju previše na važnosti snovima, niti ostavljaju otvorenu mogućnost da se putem snova mogu steći određene spoznaje o budućnosti, prošlosti, odnosno primiti neku vrstu poruke ili objave na ovaj način. Zvanični stav akademskih zajednica jeste da snovi zapravo potiču od iskustava i događaja s kojima se čovjek svakodnevno susreće, kao i njegovih podsvjesnih želja i osjećanja. U Kur’anu, za razliku od zvaničnih akademskih stajališta, imamo više potvrda o snovima kao valjanom načinu primanja objave, ili npr. uvida u budućnost. Kao dobar primjer možemo uzeti san Ibrahima a.s. u kojem se od njega traži da žrtvuje svog sina Ismaila. Danas, upravo zbog ovog sna i iskušenja Ibrahima a.s. zadržao se običaj klanja kurbana.

U nastavku imate abecedno kategorisana objašnjenja za neke pojmove kroz islamski sanovnik:

ABCČĆDĐEFGHIJKLLJMNNJOPRSŠTUVZŽ

[pullquote]“kad ti je Allah u snu pokazao da je njih malo; a da ti je pokazao da ih je mnogo, vi biste duhom klonuli i o boju se raspravljali, ali je Allah spas ukazao. – On dobro zna svačije misli.” (Kur’an 8:43)[/pullquote]

Pravila i principi u vezi sa tumačenjem snova u islamu

Da bi tumačenje snova bilo što ispravnije potrebno je pridržavati se nekih osnovnih principa. Prije svega moramo razlikovati tri osnovne vrste snova:

 • pravi tj. istinski snovi (Ru’yaa)
 • loši snovi tj. snovi koji su manipulirani od strane šejtana (Hulum)
 • snovi u kojima se osoba obraća samoj sebi

Iako ne postoje striktna pravila u vezi sa snovima u islamu, ipak bi trebali na umu imati sljedeće:

 1. Iz razloga što običan čovjek često nije u stanju da prepozna vrstu sna koji je usnio, važno je ne iznositi svoje snove ljudima koji nisu učeni da ih tumače
 2. Učenjaku koji nam tumači snove ne smijemo lagati niti prešutjeti neke dijelove sna
 3. Snove je potrebno tumačiti što je to više moguće u pozitivnom svjetlu radi ostvarenja istih
 4. Što je bliži Sudnji dan to će pojava istinskih snova biti veća
 5. Snovi o Poslaniku s.a.w.s. su istiniti, rijetko trebaju tumačenje, i zaštićeni su od šejtana
 6. Najistinitiji su oni snovi koji dolaze pred sabah
 7. Čovjek koji se pridržava zakona propisanih šerijatom najčešće ima prave tj. istinske snove
 8. Istinski snovi su od Allaha, dok su loši od šejtana

Prije nego što počnemo pogledajte video koji objašnjava tumačenje snova u islamu i tačnost snova u islamskom sanovniku:

VAŽNO JE NAPOMENUTI DA SAMOSTALNO TUMAČENJE SNOVA NE MORA UVIJEK BITI TAČNO. Postoje mnogi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom tumačenja snova. To nikako nije jednostavan proces i upravo iz tog razloga najbolje je da to radi ulema, odnosno ljudi koji su učeni i koji imaju znanje i vještine na tom polju.

OVA STRANICA PREDSTAVLJA PREVEDENU INTERPRETACIJU IBN SIRIN SANOVNIKA PREUZETOG SA: myislamicdream.com ukoliko znate engleski možete koristiti i orginalanu stranicu. Sva tumačenja snova su prevedena sa tog izvora.

O islamskom sanovniku i tumačenju snova u islamu

Jedan od začetnika, ako ne i najbitnija ličnost na polju tumačenja snova u islamu je Ebu-bekr al-Bassari, odnosno Muhamed bin Sirin, u istoriji poznatiji kao samo Ibn Sirin. Rođen je u Basri (današnji Irak) 653. (33. hidžretske godine) a umro 729. (110. hidžretske godine). Bio je, između ostalog, prepoznatljiv po tome što je bojio kosu kanom (henna). Uprkos niskom rastu i nagluhosti, bio je rado viđen gost u mnogim društvenim krugovima. Iako je odavao dojam duhovite i srčane osobe, poznato je i to da je bio jako emotivna osoba; često bi plakao noću recitirajući poeziju. Imao je tridesetero djece od kojih je samo jedno, njegov sin Abdulah, preživjelo. Abdulah je nakon smrti oca, isplatio sva njegova dugovanja. Zapisana je jedna poučna anegdota u vezi sa dugovanjima Ibn Sirina. Kada je zatvoren zbog nemogućnosti da isplati dugove Ibn Sirin je rekao: “Svjestan sam grijeha koji mi je natovario ovu muku na leđa. Prije četrdeset godina posramio sam jednog čovjeka rekavši mu, bijedniče i fukaro!”

Njegov muslimanski sanovnik ili sanjarica je i dan-danas esencijalna literatura u tumačenju snova. Ibn Sirin je princip rada temeljio na izravnim semantičkim značenjima u kombinaciji sa svojom pronicljivošću i preciznom seciranju ljudske psihe. Bio je toliko odvažan da je čak tumačio snove mnogim vladarima, zbog čega je nerijetko znao upasti u probleme. Svoj dar nikada nije unovčio; živio je u siromaštvu do samoga kraja života, a često bi znao biti i u sukobu sa Halifatom zbog odbijanja darova za svoje usluge, zbog čega je dosta vremena provodio zatvoren.