Kako ublažiti bol u grlu na prirodan način, efikasno i brzo

0

Stigli su hladniji dani i s njima virusne infekcije. Hladno vrijeme donosi i nezaobilazne probleme sa grlom. Dok se malo prehladimo, odmah se  javlja šmrcanje, kihanje, bol u grlu i kašalj. U narednom tekstu donosimo vam kako da se riješite bola u grlu na prirodan način.

Kako ublažiti bol u grlu na prirodan način

Tokom zime rijetkost je neko ko ne „pokupi“ neki virus i ne osjeti grlobolju. Uzrokovana bakterijama, virusima, prašinom, bol u grlu je uvijek neprijatna. Prije odlaska ljekaru možemo na prirodan način sprječiti veću bol. U nastavku slijede najefiksaniji načini da se ovaj problem riješi na prirodan način.

Rješavanja problema sa grlom

Kao umirujući lijek za grlo može djelovati sljedeće: zdrobljene kupine držite deset minuta u vrućoj vodi, zatim umiješati malo mlijeka i to sve skupa popiti.

U borbi protiv grlobolje može pomoći otopina – kašikica soli izmješana u toploj vodi, potrebno je 6 dana grgljati ovu otopinu ili koristiti kao vodicu za usta.

Đumbir, med i limun mogu vam također pomoći za bol u grlu. Potrebna je jedna kašikica praha od đumbira ili samljevenog sitno u blenderu, jedna kašikica meda, pola šolje mlake vode i sok od pola limuna, sve izmiješati i ispirati sa ovom tekućinom grlo.

Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, čak i gljivice je bijeli luk koji vam može pomoći da nestane bol. Sve što trebate jeste da u čašu prokuhane i prohlađene vode dodati nekoliko izgnječenih čenova bijelog luka, te nakon nekoliko sati procijediti. Dobijeni rastvor grgljajte u grlu nekoliko puta tokom dana.

Recept od kurkume i vode je moguće napraviti ako pomješate 1/2 kafane kašikice kurkume u prahu, pola kašikice soli i jednu čašu tople vode te time ispirati grlo.

Odličan lijek za grlobolju je moguće napraviti korištenjem jabukovog sirćeta i soli. Ispiranje ovim rastvorom napraviće kiselu sredinu na kojoj klice ne mogu da prežive. Potrebno je napraviti rastvor od 1 kašike jabukovog sirćeta, 1 kašičice soli i šolje tople vode. Koristiti bar 3 puta dnevno, a po potrebi i češće.

Propolis kapi su nešto što se od pamtivijeka koristi ne samo za bol u grlu nego i za mnogo drugih stvari. Ukoliko imate propolis kapi nakapajte 20-tak kapi na kocku šećera ili na koricu hljeba i sisajte što duže da bi propolis što bolje djelovao na grlo jer propolis ima anivirusna i antibakterijska svojstva.

Prije odlaska ljekaru, probajte neki od ovih prirodnih načina da savladate bol u grlu, sigurni smo da će vam pomoći.

Pročitajte i kako napraviti OBLOGE ZA GRLO

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.