Turistička viza za australiju – Kako dobiti turističku vizu za australiju

0

Ukoliko planirate turistički posjetiti Australiju te vas zanima turistička viza za Australiju, na pravom ste mjestu. Donosimo vam informacije kako dobiiti turističku vizu za Australiju. Turistička viza za Australiju nosi sa sobom, naravno, i određen proces pa vam u nastavku donosimo informacije sve vezano za to.

Sve što trebate znati o turističkoj vizi za Australiju

Ono šo je potrebno da se dobije turistička viza za Australiju prema informacijama sa stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH jeste sljedeće: Obična biometrijska putna isprava, Službena biometrijska putna isprava, Diplomatska biometrijska putna isprava. Za sve podnosioce zahtjeva uvedena je procedura uzimanja biometrijskih podataka koja se obavlja u posebno otvorenom uredu u Sarajevu, a aplikacije za vize idu po istoj proceduri preko Ambasade Australije u Beču. Sistem uzimanja biometrijskih podataka radi automatski i integrisan je sa graničnom kontrolom. Državlјani Bosne i Hercegovine svaki put kod traženja australske vize moraju dati nove biometrijske podatke. Podnosioci zahtjeva dobijajz pismo kojim se obavještavaju da se trebaju registrovati, zakazati termin i izvršiti uplatu konzularne takse, nakon čega je potrebno da odu lično u Australian Biometrics Collection Centre (ABCC) ured u Sarajevu radi biometrijskih podataka.

Za ulazak u Australiju, australske vlasti ne zahtijevaju naljepnicu vize u putnoj ispravi. Dovoljno je uz važeću putnu ispravu imati grant letter (pismo koje potvrđuje da je viza odobrena i koje sadrži sve podatke o odobrenoj vizi) što je dokaz posjedovanja vize. Cijena ove usluge je kao i cijena turističke vize – 115 eura. Savjetuje se nosilac vize da provjeri kod relevantnih državnih organa kroz čije teritorije tranzitira u Australiju, da li zahtijevaju naljepnicu vize u putnoj ispravi, jer australska vlada ne može uticati na zahtjeve drugih država. Ukoliko aplikant ipak želi naljepnicu vize u svojoj putnoj ispravi, plaća dodatnih 60 eura za ovu uslugu.

Nosioci običnih putnih isprava apliciraju za vizu u Ambasadi Australije u Beču, tako što brzom poštom dostave tražene dokumente, potvrdu o uplati za vizu kreditnom karticom – uplatu može izvršiti bilo ko i kopiju putne isprave – putnu ispravu nije potrebno slati. Nakon što se viza odobri aplikantu će biti poslano grant letter e-mailom ili poštom, koje treba imati sa sobom kada bude putovao u Australiju.

Nosioci diplomatskih i službenih putnih isprava tražene dokumente (bez pasoške knjižice) potrebno je poslati u Ambasadu BiH u Beču, radi proslijeđivanja u Ambasadu Australije u Beču. Viza će također biti odobrena elektronski, te će aplikant grant letter dobiti e-mailom.

Državljani Australije izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.