Trnjenje desne ruke – Na šta upućuje, trebate li imati razloga za brigu

0

Da li osjećate trnjenje desne ruke? U ovom prilogu donosimo vam koji su razlozi, na šta to upućuje i trebate li imati razloga za brigu.

Trnjenje ruke

Utrnulost ruke se označava kao nenormalno stanje kod koga se javlja gubitak osjećaja ruke. Utrnulost može biti u jednoj koje se naziva unilateralno ili u dvije – bilaterno ruke. Najčešće se javlja zbog slabijeg dotoka krvi u određenu regiju ili zbog oštećenja nerva.

Trnjenje desne ruke

Uzroci za trnjenje mogu biti različiti. Ukoliko je samo privremeno trnjenje to može biti izazvano pristikom ili ako smo naslonjeni na desnu ruku neko duže vrijeme.

Takođe može se javiti u trudnoći, uz migrenu, kao i uz oboljenja poput multiple skleroze, bolesti kičmenih pršljenova i Rajnaudove bolesti. Ukoliko je trnjenje trajno, radi se o ozbiljnim slučajevima, što može biti izazvano povredom ili posljedica moždanog udara.

Ukoliko se trnjenje ruke oduži obavezno posjetite ljekara, a ono što možete poduzeti da to spriječite slijedi u nastavku teksta.

Šta preduzeti kod trenjenja desne ruke?

Kada trnjenje desne ruke izazivaju akutna povreda,  manjak vitamina i menarala, nizak nivo šečera u krvi, možete sami uraditi nešto čime ćete se riječiti ovih simptoma.

Topli oblog vam može pomoći. Možete ugrijti peškir, flašicu vode, jastuče ili natopite krpu u vrućoj vodi kako biste opustili nerve i mišiće koji trnu. Ovako ćete podstaći cirkulaciju i na ovaj način možete pomoći sebi sve dok se osećaju trnci.

To takođe može biti izazvano lošom cirkulacijom a to možete rješiti jednostavnim podizanjem ruke u nivo iznad srca na samo par minuta. Takođe poboljšajti cirkulaciju u ruci možete tako što ćete masirati dio koji je utrnut. Koristite ugrijano maslinovo ili kokosovo ulje direktno na koži i kružnim pokretima ponovo pokrenite cirkulaciju. Ako redovno imate problema sa trnjenjem, možete popiti i čašu ugrijanog mleka sa kašičicom kurkume u prahu.

Potrudite se da povećate unos esencijalnih nutrijenata uz pomoć hrane obogaćene vitaminom B kao što su jaja, žitarice, mliječni proizvodi, riba, mahunarke, sušeno voće, orašasti plodovi i semenke. Takođe povećajte unos i magnezijuma tako što ćete koristiti jogurt sa manje masti, tamno zeleno povrće, orašaste plodove, banane, soju, ribu i crnu čokoladu. Možete dodati cimet u hranu i time poboljšati cirkulaciju, pijući toplu vodu sa kašičicom cimeta u prahu svakog dana.

Ono što je bitno da ipak se obratite ljekaru ukoliko osjećate trnjenje desne ruke i prije uzimanja svakog navedenog lijeka.

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.