Šta znači kad igra desno oko – Tumačenje titranja oka

0

Često se desi da nam „zaigra“ desno ili lijevo oko. Postoje mnoga tumačenja za titranja oka i uvijek se svi pitamo šta znači kad igra desno oko, ili lijevo. U ovom prilogu vam donosimo utroke zbog kojih dolazi do titranja oka.

Titranje oka

U medicini titranje oka se naziva Blefarospazam ili Miokimija što se objašnjava kao prisilno trzanje očnog kapka ili kao grč očnog mišića, a u narodu najčešće kao – igranje oka. U nauci razlozi za titranja oka se navode stres, nedostatak sna, nervni poremećaj, nadraženost rožnice ili konjunktive, umor, duže sjedenje pred kompjuterom, dok su u narodu razlozi za tiranje oka nešto drugo. Narodno vjerovanje je da je uzrok tome neki znak kojeg treba ispravno protumačiti.

Tačni uzroci su još uvijek nepoznati, ali se vjeruje da je titranje oka povezano s abnormalnim funkcionisanjem određenih živčanih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontroliraju koordinaciju mišića i pokreta. Simptomi suhog oka se često javljaju neposredno prije ili u toku titranja. A neka istraživanja pokazuju da su suhe oči uzročnik titranja.

Šta znači kad igra desno oko

Postoje razna tumačenja koja se razlikuju, pa se tako u Kini smatra da je titranje lijevog oka sreća a desnog loš znak. Takođe, ako ženskoj osobi igra donji kapak lijevog oka u Kini se to tumači da je neko ogovara.

U Indiji se titranje oka tumači suprotno, titranje lijevog oka kod njih se tumači kao loš znak a titranje desnog oka kao sreća.

Zatim u nekim dijelovima Afrike, titranje donjeg kapka tumači se kao uskoro prolijevanja suza. A kad gornji očni kapak titra, to je znak da ćete sresti nekoga neočekivano. Nigerijci također prate indijske verzije titranja lijevog oka i smatraju da je to znak loše sreće.

Havajska verzija je da titranje u lijevom oku može signalizirati dolazak stranca. Osim tih uvjerenja, postoje neke druge verzije praznovjerja gdje konstantno titranje vašeg lijevog oka može značiti i propast u porodici.

Ukoliko vjerujete u praznovjerja onda znate šta možete očekivati, a naša preporuka je svakako da ostanete pozitivni i da su to praznovjerja koja vam mogu naškoditi samo ako vjerujete u ista. Napominjemo i to, da ukoliko smatrate da je titranje vašeg oka se odužilo i da traje već duži period da se ne pouzdate u rješenja sa interneta i čekujete neki znag nego da  svakako posjetite ljekara.

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.