Pravosudni ispit – kako položiti i šta sve morate znati

0

Pravosudni ispit polažu diplomirani pravnici radi stjecanja uvjeta za obavljanje poslova i zadataka čije je vršenje uvjetovano pravosudnim ispitom. Na samom početku morate znati da pravosudni ispit u BiH mogu polagati samo diplomirani pravnici.

Član 1. Zakona o pravosudnom ispitu: “Pravosudni ispit (u daljnjem tekstu: ispit) je stručni ispit koji polažu diplomirani pravnici radi stjecanja uvjeta za obavljanje poslova i zadataka čije je vršenje uvjetovano pravosudnim ispitom.”

Član 9. istog Zakona: “Prijavu za polaganje pravosudnog ispita diplomirani pravnik (u daljnjem tekstu: kandidat) podnosi Ministarstvu
pravde. Uz prijavu kandidat podnosi i dokaze da ispunjava uslov iz člana 2. ovog zakona o završenom pravnom
fakultetu i provedenom radu na pravnim poslovima.”

Trenutni cjenik (2017 godina) za polaganje pravosudnog ispita u BiH:

880,00 KM – cijeli ispit
440,00 KM – popravni ispit iz dva predmeta s JEDNIM PISEMNIM RADOM
400,00 KM – popravni ispit iz dva predmeta bez pismenog rada
300,00 KM – popravni ispit iz jednog predmeta s pismenim radom
250,00 KM – popravni ispiti iz jednog predmeta bez pismenog rada

Program, pravilnik i zakon o pravosudnom ispitu u BiH mođete pronaći na web stranici.

Iskustvo sa polaganjem pravosudnog ispita:

Posto sam frisko završio pravosudni na državnom da vam prenesem i par mojih iskustava.

Ono što je ključno jeste da treba vremena da se gradivo slegne i treba stalno učiti, ne preskakati nikad i odvojiti barem mjesec dana isključivo za ponavljanje. Moja prosudba je da treba 6 mjeseci učenja da se sve uspije lijepo spremiti, naravno sve to zavisi i od obaveza, ako ne radite i imate mogućnost učiti cijeli dan onda moze i kraće.

Meni je uz posao trebalo 6 mjeseci svakodnevnog rada i posljednji mjesec bez posla i ucenja po 12 sati dnevno da polozim ispit bez problema i to jos uz pohvalu komisije.

Moja preporuka je da se uci iz prirucnika i zakona da se dopunjuju stvari ili eventualno razjasne neke nejasnoce i to je sasvim dovoljno. Prirucnik iz gradjanskog je obimniji u odnosu na ono sto komisija trazi.

Sto se pismenog dijela tice tu se ne sekirajte previse, 6 sati rada na kompjuteru je dovoljno da izmislite presudu. Ja sam 3-4 dana prije ispita citao standardne urneke da dobijem sliku kako presuda treba izgledati i sta mora sadrzavati i sasvim ok sam je uradio, bez primjedbi komisije.

Uglavnom nemojte se zanositi da se ispit moze spremiti za mjesec ili dva, garantujem da ne moze, osim akoimate fotografsko pamcenje. Uzasno je stresno i sto vise vremena ostavite sebi i sto vise ucite manje ce srkleta biti kad se priblizi ispit. A kad dodje dan ispita ne bojte se kad shvatite da nista ne znate, Kad sjednete pred komisiju jednostavno se selektuje svo znanje i ide to lijepo.

 

 

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.