Sami napravite obloge za upaljeno i bolno grlo u par jednostavnih koraka

0

Ukoliko vas je snašao zimski virusi i upaljeno grlo, donosimo koje su to obloge za grlo koje vam mogu pomoći. Svi imamo skriveni lijek u kuhinji samo ih trebamo potražiti. Kako da sami napravite obloge za upaljeno i bolno grlo donosimo u nastavku.

Upaljeno i bolno grlo – Obloge za grlo

Trenutno zimsko vrijeme donosi viruse koji su najčešće popraćeni i upaljenim grlom. Obloge možemo pripremiti i sami i sprječiti bol na vrijeme. Virusna infekcija grla može brzo da prođe, ali upala grla može da potraje duže zbog djelovanja bakterija. Ali ništa od toga ne trebate da trpite jer obloge  koje donosimo možete napraviti i sigurni smo da će vam pomoći.

Obloge za upaljeno i bolno grlo

Prvi način kako pripremiti obloge za grlo je sljedeći: potrebno je potopite peškir u vruću vodu, iscjediti ga, zamotati oko vrata, a preko njega staviti još jedan suh peškir. Postupak ponavljajti nekoliko puta na dan. Vlažne i tople obloge opustiće i umiriće napetost u vratu, a istovremeno će popustiti i nadražaj u grlu.

Bol u Grlu - Obloge za grlo

Bol u Grlu – Obloge za grlo

Drugi način pripreme obloga je pomoću sira, sve što je potrebno jeste da oko 100 g sira razmažite u sloju od jednog centimetra po peškiru i stavite na vrat. Oblog treba skloniti tek kada se sir skroz osuši. Ove obloge pomažu u otklanjanju suhog, nadražajnog kašlja i snižava temperaturu. Takođe, obloge moguće je pripremiti pomoću meda i bibera. Potrebno je na gazu namazi med i posuti obilno biberom, preko tog staviti veću krpu koja će sprječiti da med ne iscuri a ujedno i da grije bolno mjesto.

A ukoliko imate suhih cvjetova kamilice, obloge za grlo možete pripremiti tako što ćete napraviti čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć uroniti u njega čisti peškir. Kada se čaj malo ohladi dobro iscijediti peškir, zarolati ga po dužini i zamotati oko vrata. Kada se oblog ohladi ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.

Jedan od načina pripreme obloga jeste da se obloga natopi rastvorom sirćeta i vode, a uspješno djeluje razblaženi alkohol ili rakija. Budite oprezni sa omjerom. Jako je važno da obloga bude topla i da preko nje umotate neki šal ili maramu i držite oko 2 sata.

Sigurni smo da će vam neki oblog od navedenih pomoći, pa nije na odmet da probate. Prije odlaska ljekaru nije na odmet pripremiti i probati neki prirodni lijek.

Nadamo se da smo uspjeli da vam pomognemo.

<<<<<<<<<<<<<<<< Čaj za iskašljavanje <<<<<<<<<<<<<<<<

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.