Kombinacije boja za dnevni boravak – Naučite odabrati prave boje

0

Ukoliko sređujete vaš doma i trebaju vam savjeti kako da sredite svoj dnevni boravak, na pravom ste mjestu. U ovom prilogu donosimo vam kombinacije boja za dnevni boravak. Uvijek postoji dilema koje boje se uklapaju a koje ne, koja boja se slaže sa nekom drugom bojom i slićno. Mi ćemo vam olakšati posao jer ove kombinacije koje donosimo sigurno će vam pomoći.

Kako izabrati boje za dnevni boravak

Ono što je važno je to da je dnevna soba  prostorija u kojoj najviše boravimo. S bojama u njoj možete eksperimentirati, ali treba voditi računa da se ne napravi preveliki kontrast među bojama namještaja i zidova. Pastelne (boje svjetloplava, ljubičasta ili zelena, žuta i ružičasta) su najbolji izbor za boje dnevnog boravka. Ono što je popularno posljednjih godina jeste ljepljenje foto-tapeta te zidnih naljepnica. Ako se odlučite za njih onda odaberite samo jedan zid u prostoriji, a ostali neka budu jednobojni i usklađeni s bojom koja prevladava na tapetama.

Za sve kombinacije za dnevni boravak donosimo i nekoliko koraka po kojima je najbolje ići da se dođe do savršene kombinacije. Prvo je potrebno da se odlučite hoćete li dom uređivati u toplim bojama ili hladnim. Hladne boje su sljedeće: boja limete, zelena, tirkizna, plava, ružičasta, ljubičasta, crna i sve nijanse sive (one se kod uređenja doma ubrajaju u hladne boje), bijela. A tople boje su: boja vina (bordo), crvena, narančasta, smeđa, bež, žuta, maslinasto zelena, bijela (bijela boja se kod uređenja doma smatra neutralnom te se slaže i s toplim i hladnim tonovima, iako je efektnija u hladnim kombinacijama).

Možda vam se mogu učiniti crna i siva kao neutralne boje, ali je najvažnije da ne kombinirate nijanse smeđe i crnu ili sivu jer takve kombinacije djeluju neugledno, pa će vam stan uvijek djelovati neurednije nego što jest. Slijedeći korak vezan je izbor temeljne boje uređenja doma. Temeljna boja uređenja doma je obično bijela ili crna ako se radi o hladnim bojama, a bež i smeđa ako se radi o toplim tonovima.

Zatim, treći korak se odnosi na pod. Dešava se obično da podne obloge (parket i laminat) se ne usklađuju prema ostatku doma i možete ih ignorirati, ali ako kupujete tepih on bi trebao biti usklađen. I na kraju, nakon što ste odabrali temeljnu boju, neka te boje budu glavni komadi namještaja. Slijedite pravilo da u domu imate maksimalno tri boje, s tim se preporučuje da krupne komade namještaja, tepihe i boju zidova birate u neutralnijim bojama, a ukrase i dekorativne predmete u izražajnijim bojama, kako vam dom ne bi djelovao ni bezlično, ni previše kričavo.

Uspješna kombinacija je ukoliko postignete da dom izgleda skladno i protočno, a da se boje  nadopunjavaju i prelijevju, a ne odbijaju jedna od druge. Postoje i opcije u kojima je moguće efektno kombinirati tople i hladne boje, ali takve kombinacije boja za dnevni boravak je najbolje ostaviti profesionalnim dizajnerima koji imaju ipak mnogo bolje oko od prosječne osobe koja samostalno uređuje svoj dom.

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.