Kašalj kod dece – Prirodni lek za kašalj kod male ili velike dece

0

Zimski dani i hladnije vrijeme su dani kada dolaze virusi. A djeca su ta koja prva osjete jer imaju slabiji imunitet od odraslih. U ovom prilogu se bavimo šta je dobro za kašalj i donosimo vam prirodni lek za kašalj kod dece.

Važno je da biraju namirnice koje će djetetu ojačati imunitet i time lakše preproditi svaki virus. Recepte koje vam donosimo se prepročuju baš za djecu i možete ih sami priremiti vrlo jednostavno.

Djeca i kašalj

Kašalj kod dece se javlja češće nego kod odraslih jer imaju slabiji imunitet i lakše pokupe neki virus. Treba voditi računa koji sastojci se koriste jer je organizam djeteta osjetljivi u odnosu na odrasle i za njih trebaju neki blaži sastojci koji će se kombinovati i pomoći im da lakše prebrode virus.

Mi vam donosimo koji recepti se koriste za prevenciju kašlja.

Prirodni lek za kašalj kod dece

Korištenjem meda koji smiriva upljenu sluznicu možete napraviti recept koji će sigurno pomoći. U šoljicu toplog mlijeka stavite kašičicu meda pa kad se pojavi kašalj dajte djetetu svaku večer prije spavanja. Sa medom ne treba pretjerivati jer su u pitanju djecu, jedna kašikica će imati dovoljno efekta.

Za djecu stariju od 1 godine možete pripremiti čaj protiv kašlja od 10 g sjemena komorača, usitnjenog anisa i cvjetova divizme te po 15 g cvjetova sljeza i trputca. Zatim 2 kašikice te mješavine prelijte s 2 dl vode, pokrijte i ostavite 10 minuta, procijedite te dajte djetetu da pije jednu šoljicu triput na dan.

Kamilica također pomaže u borbi kašlja kod dece. Uzmite veliku plastičnu posudu koja čvrsto i sigurno stoji, 50 g cvjetova kamilice, 2 litre ključale vode, peškir za kupanje te peškir za glavu. Stavite kamilicu u posudu pa je prelijte vrućom vodom, stavite dijete na krilo i sjednite s njim ispred posude. Pokrijte maramom sebe i dijete tako da oboje udišete paru – ne ostavljajte dijete ni na trenutak samo! Dijete bi trebalo udisati kroz nos a izdisati na usta. Potom dijete ostavite 20 minuta u toploj sobi a oko glave mu stavite rubac ili ručnik. In halirati ga možete dvaput na dan. Ovo trebate pažljivo raditi jer važno da pazite da dijete poslije bude u toplom.

Ono što može uvijek pomoći jeste dobra pileća supica koja će dijete zagrijati i oznojiti, time će izbaciti štetne infekcije. Unošenje vitamina je naravno obavezno i ono što se preporučuje.

Nadamo se da smo vam pomogli i da su vam ovi recepti koji su dobri za kašalj kod dece pomogli.

KAKO NAPRAVITI OBLOGE ZA GRLO

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.