Kako se hraniti u trudnoci a ne ugojiti se – Ovo trebate izbjegavati!

0

Poznato je da sa trudnoćom dolaze i novi kilogrami. Samim time se nameće pitanje kako se hraniti u trudnoci a ne ugojiti se? Odnosno, kako se ne ugojiti u trudnoci ili kako unijeti dovoljnu količinu kalorija i hranjivih tvari za sebe i bebu i održati optimalan broj kilograma. Mi ćemo vam u ovom članku objasniti kako to uz par jednostavnih pravila i ostvariti.

Kako se hraniti u trudnoci a ne ugojiti se? OSNOVNA PRAVILA

Sa trudnoćom se otvara i apetit. Sasvim je normalno da konzumirate puno više hrane za vrijeme trudnoće! Nemojte zaboraviti da praktički trebate jesti za dvoje, vas i bebu. Naime postoje optimalni okviri kilograma koje bi trebali dobiti za vrijeme trudnoće.

Kako se ne ugojiti u trudnoci - Kako se hraniti u trudnoci a ne ugojiti se

Kako se ne ugojiti u trudnoci

Koliko je optimalno povećanje težine odnosno koliko se treba ugojiti u trudnoci?

Ukoliko ste prije trudnoće imali optimalnu kilažu (ukoliko niste bili debeli), optimalna težina koju možete dobiti za vrijeme trudnoće je između 12 i 16 kilograma.

Ukoliko ste bili gojazni i prije trudnoće onda možete očekivati nešto manje povećanje broja kilograma. Dobiti ćete u prosjeku oko 10 kilograma.

U prevodu ukoliko ste već imali velik višak kilograma onda možete očekivati manji porast a ako ste bili mršavi onda očekujte da će te dobiti puno više kilograma.

Kako se ne ugojiti u trudnoci?

To nije nimalo lagan zadatak. Postoji mnoštvo stvari kojih bi se trebali pridržavati kako u vašoj prehrani tako i u svakodnevnim aktivnostima. Već smo odgonetnuli pitanje koliko se treba ugojiti u trudnoci, tako da možemo početi sa objašnjavanjem pravilne ishrane.

  • Bilo bi dobro da već prije trudnoće smanjite višak kilograma, međutim ako to i ne uradite nemojte brinuti jer još nije kasno.
  • Jedite češće i umjerenije.  Nije potrebno da na početku trudnoće povećavate unos kalorija. To trebate činiti postepeno sa napredovanjem trudnoće. Da biste izbjegli debljanje dovoljno je da povećate unos za maksimalno dodatnih 350 kalorija po danu. Poželjno bi bilo da jedete hranu bogatu vitaminima, mineralima i vlaknima, te da izbjegavate unos masti i šećera.
  • Pijte puno više tečnosti. Veoma je važno da unosite puno tečnosti i na taj način spriječite gojenje u trudnoći. Poželjno je da pijete sedam do deset čaša vode dnevno.
  • Budite umjereni sa unosom hrane. Nikako nije dobro pretjerivati sa unosom dodatnih kalorija u organizam. Najbolje bi bilo da se dr\ite osnovnog pravila – čim dobijete mali osjećaj sitosti prestanite sa jelom, Takođe izbjegavajte nezdravu hranu.
  • Unosite ugljen hidrate. Jedite što više žitarica.
  • Praktikujte laganu šetnju. Bilo bi poželjno da svakodnevno praktikujete laganu šetnju u trajanju ne dužem od pola sat.
  • Ukoliko prije trudnoće niste vježbali, sada možete početi, potražite programe vježbi za trudnice, to vam može donijeti puno pozitivnih stvari posebno kod razvoja bebe.

Sada kad smo vam objasnili koliko se treba ugojiti u trudnoci i kako se hraniti u trudnoci a ne ugojiti se, vrijeme je za nova pitanja.

U kojem mjesecu trudnoce se najvise deblja?

Pitanje u kojem mjesecu trudnoce se najvise deblja je veoma važno jer vam omogućava da bezbrižno pratite porast vaše kilaže. Najviše kilograma bi trebali dobiti između 6 i 9 mjeseca trudnoće.

U tom periodu vaša beba ubrzano raste i dobija na težini baš kao i vi. U tom periodu možete očekivati najveći porast težine.

Gojenje u trudnoci po nedeljama

Ovako izgleda gojenje u trudnoci po nedeljama:

U gore priloženom videu možete vidjeti gojenje u trudnoci po nedeljama odnosno razvoj bebe kroz svaku sedmicu trudnoće.

Kilogrami u trudnoći po mjesecima

Možete očekivati sljedeći porast kilograma po mjesecima (debljanje u trudnoći tablica):

  • Prva tri mjeseca po 1 kilogram mjesečno
  • Od 3 – 6 mjeseca po 1 – 1,3 kilograma mjesečno
  • Od 6-9 mjeseca 1,3 – 1,7 kilograma mjesečno

Međutim kao što smo prethodno naveli na to koliko će te se udebljati značajan uticaj ima vaša kilaža prije same trudnoće, Nadamo se da su vam predstavljeni kilogrami u trudnoći po mjesecima dali ideju koliko kilograma možete očekivati u svakom mjesecu trudnoće.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da saznate kako se hraniti u trudnoci a ne ugojiti se.

Takođe unaprijed se pripremite i saznajte šta uraditi kada vaša beba dobije proliv.

 

Share.

About Author

Strastveni kontent kreator! Uvijek sam bila kreativna duša i potpuno uživam u umjetnosti. Pronađem istinsku ljepotu u stvarima koje nisu strukturirane ili postavljene.

Comments are closed.